EL DRAGON KHAN DE L'EDUCACIÓhttps://sheiladocenteinnovadora.files.wordpress.com/2013/06/docente-del-siglo-21.jpg 


Si algú té ganes de viure vertiginosament, sense parar i fent bullir l’olla a un ritme trepidant, pot passar a formar part del fantàstic món de l’ensenyament. Bé, també es pot anar al parc d’atraccions i no bellugar-se del bar, veient com l’adrenalina transita per les venes dels més agosarats.

Estem en època de canvis però a vegades tinc la sensació de ser uns canvismedia o canvis virtuals. Una carrera mediàtica i propagandística per veure quina és l’escola que més canvis fa en la vida dura i avorrida de l’estudiant. Però en el fons, no sé si tenim una base sòlida que ens faci anar a tots pel mateix camí ni si tenim una línia pedagògica sòlida que ens consolidi com a societat. Escoles innovadores, escoles multilingües, escoles finlandeses, competències bàsiques, revàlides, aprenentatge cooperatiu, gamificació, informe PISA, deures, flipped classroom, educació per projectes, les TIC, robòtica, emprenedoria, l’atenció a la diversitat... I no ens deixem, si us plau, les classes magistrals, que no tenen perquè desaparèixer. 

I com ho casem tot això? Crec que ens hem tornat consumistes en experimentació educativa. I qui crida més fort que ha comprat el model més productiu, guanya. Si els compres tots alhora, et pot passar que no acabis de tastar-ne ni la meitat o t’empatxis d’innovació. Necessitem asserenar-nos, seure tots plegats, posar els nostres valors com a societat, les nostres característiques, la nostra cultura, les nostres singularitats sobre la taula. A partir d’aquí, i deixant de banda els sistemes que funcionen o no en d’altres països, construir una educació sòlida, consistent, equilibrada, que miri més enllà de les modes i els corrents ideològics. Intentem integrar la diversitat de la nostra gent, la millor formació per als que tiraran del país d’aquí uns anys. Deixem-nos d’experiments i màrquetings escolars que molts cops només són fum. No tot el que és antic és dolent ni tot el que és nou és bo. Aprofitem la saviesa dels que treballen dia a dia a les escoles, escoltem-los, escolteu-nos!, i muntem un sistema educatiu fort i convençut.

Treball en equip, sí. Treball individual, també. Treballem per projecte, fantàstic, però també han de saber escoltar i aprendre de qui ens transmet la seva saviesa i el seu entusiasme. I aprendre a transmetre, també. I aprendre a captar l’interès dels altres, per descomptat. Aprendre jugant, molt bona cosa. Aprendre amb esforç, imprescindible. Feina a l’escola, només faltaria! Feina a casa, productiva, clar, i necessària. Siguem emprenedors, però també deixem temps per avorrir-nos i deixar-nos dur per l’atzar. Llegir, òbviament. En paper, no cal. Escriure, bàsic, en el suport que sigui. Ortografia, clau. Ciència, indispensable. Doncs llegim ciència. Però siguem crítics! Que no ens enganyin. Ni en ciència, ni en valors, ni en ideologies. Bons aliments i moure el cos, necessari per a un bon funcionament del cervell.

Jo no vull aturar-ne. Vull innovar, vull buscar coses noves, vull conèixer i aprendre tant o més que els més joves. Perquè si m’aturo, els aturo a tots ells. I això no ens ho podem permetre. No podem deixar la tecnologia enrere, hem de preparar els nostres fills per al seu ús més responsable i productiu. No ens podem quedar enrere mentre els nostres joves avancen sols. Els hem d’acompanyar en tot moment però no ho farem si no utilitzem les seves eines. No podem demanar que pedalin mentre nosaltres els frenem. Per guiar-los hem d’avançar-nos sempre un pas. Som nosaltres qui els hem de guiar, no pas ells els que ens han d’esperar perquè ells no es poden aturar.

Sense tot això no podem tenir una educació amb fonaments sòlids i resultats excel·lents. Resultats excel·lents no vol dir una bona puntuació en un informe PISA ni en una revàlida. Vol dir formar les millors persones que duran la societat cap a un futur millor. La nostra societat. La del nostre país. La dels nostres fills.

 

Comentaris

M. Roser ha dit…
Caram Núria , tota una dissertació sobre el sistema educatiu...T'he de dir que estic completament d'acord amb tu i m'afegeixo a les teves propostes... "Vol dir formar les millors persones que duran la societat cap a un futur millor. La nostra societat. La del nostre país. La dels nostres fills"
Bona nit, Núria.
Núria ha dit…
Gràcies M. Roser sense uns joves ben formats no anirem enlloc.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.