Escric perquè un dia algú va decidir menjar carn.

Si una cosa ens diferencia els humans de la resta d'animals és la nostra capacitat de raonar, relacionar i executar. Diu l'Eudald Carbonell, un dels paleoantropòlegs del jaciment d'Atapuerca, que més que Homo sapiens ens hauriem de dir Homo tecnologicus. Perquè ell considera que la teconologia és la capacitat no només d'utilitzar eines sinó també manipular-les i modificar-les. En Jordi Sabater Pi segurament no hi estaria d'acord perquè, per a ell, els ximpanzés també eren tecnològics en el moment en que utilitzaven eines (branques d'arbres) per extreure termites dels termiters per menjar. 

Jo comparteixo més els raonaments de l'Eudald Carbonell. Recomano el llibre Els Somnis de l'Evolució. Ja té uns anys però el pas que fa per la història dels nostres últims 70 anys i, paralel·lament, l'evolució humana paguen la pena. Però sigui exclussiva o no la tecnologia de la nostra espècie està clar que la diferència de complexitat en les eines fabricades i la seva utilitat és abismal. Amb el gènere Pan, ximpancés i bonobos, ens diferencia un irrisori 1% del material genètic. En canvi, les diferències són molt importants. Bé, si comparem els esquelets, potser no ens semblen tan distants però hi ha un òrgan que ens separa del tot d'aquests cosins germans: el cerebel i, concretament, el cervell. Podriem parlar de ser molt més intel·ligents que la resta d'animals però a mi m'agrada més parlar d'una complexitat cerebral que ens permet enllaçar ordres o seqüències d'informació i organització. I a partir de totes aquestes seqüencies enllaçades som capaços d'arribar a transformar, fabricar i aplicar. A què es deu que amb tan poc de temps, uns 7-5 m.a., temps molt curt quan parlem d'evolució, ens haguem distanciat tant? 

Hi ha diverses raons. Una d'elles, el pas de caminar a quatre potes o ser braquívor, desplaçar-se per les branques dels arbres, a ser bípede. Un canvi climàtic que ens fa passar d'una època càlida a una de freda fa entrar en regressió les extensions de selva per donar pas a la sabana. L'adaptació a la sabana passa per posar-se dempeus, així es té més facilitat de visió per protegir-se dels possibles deperedadors i minimitza la superfície de transpiració, ja que menys superfície queda exposada al Sol ara que no hi ha la protecció dels arbres. Per altre part, la posició bípeda ens deixa les extremitats anteriors, les mans, lliures per poder agafar tot tipus d'estris i menjar. Si parlem de fa 5 m.a. podem trobar diferents espècies dins el gènere Australopithecus però hi ha dues espècies que colonitzen bàstament la sabana: Parantropus i Homo. Totes dues fan la mateixa adaptació bipeda però, curiosament, es diferencien en el grau d'expansió del cervell, molt més elevada en el gènere Homo. Mantenir un cervell com el d'Homo requereix un gast energètic molt més elevat que el de Parantropus o la resta de primats. I si necessitem més energia tenim dues opcions: o incrementem la nostra tassa metabòlica (más madera, esto es la guerra!), cosa que ens pot produir un deteriorament molt més ràpid dels òrgans, o tenir una dieta més calòrica. No confondre dieta calòrica amb menjar més greix, sinó una dieta que ens proporcioni més quantitat d'energia. A part, si podem disminuir la feina d'alguns dels òrgans, molt millor, podem desviar la nostra energia cap el cervell. I quin organ es va reduir,? el tub digestiu. Com? Lesli Aiello i Peter Wheeler van proposar el 1995 que era factible canviant el tipus de dieta, introduint la carn. Si a més, la cous, important la utilització del foc, molt millor. Els herbívors tenen un tub digestiu molt complex perquè han d'aconseguir tallar sucres molt grans i que aporten gran quantitat d'energia, com és la cel·lulosa. Al reduir el tub digestiu ja no podem digerir aquest tipus de sucre, parlem de tota la fibra vegetal, i tal com entra la fem fora. Sacrifiquem la cel·lulosa per altres tipus d'aliments, ens tornem carnívers-omnívors, que ens poden aportar la mateixa quantitat d'energia amb menys esforç. I aquesta energia que estalviem en la digestió la utilitzem per desenvolupar el cervell. Leslie Aiello, va ser contundent, com més gran és el cervell, més petit és el tub digestiu. Una cosa és clara, Parantropus, herbívor, no va aconseguir sortir de la sabana, es va acabar extingint. Homo, com a gènere, omnívor, va aconseguir expandir-se per tot Àfrica i arribar a tots els racons del món, adaptant-se a ambients ben diferents.

José Luís Arsuaga, un altre paleoantropòleg  del jaciment d'Atapuerca, diu al llibre La especie elegida que és curiós que un homínid vegetarià es va extingir quan un altre homínid entrava en l'agricultura del cereal i les lleguminoses. La diferència és que Homo no mastega les dures llavors dels cereals sinó que les mol, les cou i les transforma, ni parteix els fruits secs amb les dents, sinó que ho fa amb les seves eines, encara que ja ho feien amb pedres, i els acaben exprimint per extreure'n oli i d'altres sucs. Tot això sense el desenvolupament del cervell no hagués estat possible. Sense carn no es desenvolupa el cervell, no hi ha eines, no hi ha dieta vegetariana tal i com la coneixem avui dia, processada. 

Potser ha sigut un escrit massa tècnic i feixuc però rebatre segons quins integrismes alimentaris criminalitzant la carn i els qui la consumeixen, curiosament jo poca, necessita un raonament molt exhaustiu. I tot aquest raonament no l'hauria pogut fer si fa 3 m.a. els nostres avantpassats no haguessin fotut queixalada a algun animal del voltant, segurament de carn vermella, i els hagués agradat.

Comentaris

M. Roser ha dit…
Caram , veig que la Núria ho veu de forma molt científica...Penso que hi ha hagut un esverament que no calia. El més sa és menjar na mica de tot, sense passar-se (penso).
Saps, jo vaig tenir molts anys per companya a l'escola, una germana de l'Eudald Carbonell, un tipus segurament molt intel·ligent, però també curiós.
Per cert m'ha semblat una mica complicada la definició que fas de la intel·ligència...A prova de savis!!!
Bon vespre, Núria.
Joana ha dit…
Tots els integrismes són dolents!
Anònim ha dit…
És una aportació interessant, però trobo que no hem de perdre el nord de vista. Per a mi, la gran denúncia del veganisme és la crueltat de la ramaderia industrial actual, a la qual la majoria de persones prefereix mirar cap a una altra banda. A nivell evolutiu, dietètic, etc, menjar carn pot estar molt bé, però la infraestructura que hem creat per poder-ho fer a escala mundial és espantosa i caldria posar-hi remei.
Núria ha dit…
Aquest seria un altre debat prou interessant. El tipus d'explotacions ramaderes que s'estilen últimament. Però es pot cosumir carn i llet on els animals són criats en llibertat, amb extracció de llet no estressant i amb una alimentació adequada. Al Pirineu és comú aquest tipus de ramaderia.
Per altra banda, certes explotacions agríces tampoc són gens sostenibles i poc respectuoses. Una dieta total vegana de la població provacaria grans deforestacions per al cultiu massiu i un greuge per al planeta. No tot el que té a veure amb el veganisme és respectuós amb el planeta...

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.