La Panspèrmia

Estiu, temps per pensar, per llegir, per filosofar... Què tal si us dic que crec que la vida prové de l'espai? Riotes varies...
I si us dic que Joan Oró també ho pensava? I altres científics de la NASA? Llavors em creureu més? Clar que potser no tots sabeu qui era Joan Oro... Els de Lleida tampoc? Seguiu-ne l'enllaç.
Parlo de la teoria de la Panspèrmia. De fet hi ha variants d'aquesta teoria. Jo em decanto per la teoria molecular de la Panspèrmia. Però anem al principi.
Quan fa uns segles alguns científics comencen a pensar en la no creació divina de la vida i a no témer la crema per heretges si divulgaven les seves idees, llavors es van atrevir a expressar-les en públic. Des de la generació espontània que deia que la vida sorgia així, puf, de cop i volta, fins a la teoria de la sopa primitiva d'Oparin (un dia un alumne em va escriure en un examen la sopa boba). Oparín va dir a principis del segle XX que creia que les molècules orgàniques que formen les proteïnes més complexes i el material genètic (ADN i ARN) es van formar en unes condicions molt especials d'una atmosfera primitiva, sense oxigen (atmosfera reductora) i dins de l'aigua. L'energia del Sol i les constants tempestes elèctriques van fer que tota una serie de components inorgànics acabessin formant molècules orgàniques. A aquest caldo de cultiu el va anomenar "sopa primitiva". A mitjans de segle, un altre científic, Stanley Miller, ho va demostrar en un experiment fet al laboratori.
Però resulta que aquests components de les proteïnes, anomenats aminoàcids, també s'han trobat en alguns meteorits provinents de l'espai. Meteorits que van caure fa molts anys i que estan completament freds i podria ser que aquests aminoàcids s'hagin format a la mateixa Terra. També s'hi han trobat bacteris molt primitius en aquests meteorits i espores. Cap els anys 70 és quan alguns científics van començar a llençar la hipòtesi que la vida pogués venir de l'espai. I aquí comencen les investigacions. I Joan Oró en va ser un dels acèrrims investigadors i defensors de l'origen de les molècules de la vida extraterrestre. I altres científics, com Francis Crick (descobridor de l'ADN) i Stephen Hawking també defensen aquesta teoria. Donen certa veridicitat a la cosa, no?


L'any 2008 es van estavellar al Sudan diversos fragments d'un meteorit provinents de l'asteroide TC3. I sabeu que hi han trobat? 18 aminoàcids diferents. Només n'hi ha 20 que formin les proteïnes. Per tant és com si els haguessin trobat tots i tots provinents de l'espai. Si més no fa pensar, oi? Quina casualitat! Joan Oró va morir el 2004, així que no va poder gaudir d'aquesta troballa. Ell ja deia que pràcticament totes les molècules de l'Univers podien crear vida.
La teoria d'Oparin, la de la sopa primitiva, és falsa? No ho crec. Segurament també se'n van formar d'aminoàcids a la Terra. Que els primers éssers vius són extraterrestres? Jo no m'atreveixo a dir això perquè poso en dubte que els bacteris vinguin de fora de la Terra. Potser alguns puguin haver arribat del sistema solar, potser de Mart, però no crec que siguin els que han originat tot el sistema vital de la Terra. Ara, els aminoàcids provinents de meteorits, escampats per tota la Terra en una època de molts activitat còsmica, hi poso la mà al foc.
No he explicat una història de marcianets i naus espacials però sí que estic convençuda que de vida n'ha d'haver-hi en molts altres punts de l'Univers. Hi ha molta gent, científics i no científics, que se n'enfoten d'aquesta teoria i dels que la defensen. Que si són uns il·luminats, que si juguen a pel·lícules de ciència ficció, que si són integristes creacionistes... I els llibres de text obvien la teoria de la Panspèrmia completament. Alguns l'anomenen de passada però desqualificant-la (qui va fer els continguts dels plans d'estudis ja veig de quina corda és...)

Coneixeu Carl Sagan? Sí, aquell que va fer una serie documental que es deia "Cosmos". Ell té una frase magnífica que verbalitza la Jodie Foster a la pel·licula "Contact" (gran pel·lícula) i que es basa en un llibre del mateix Sagan. Deia: "Si a l'Univers només hi som nosaltres, quant d'espai desaprofitat!"
Doncs això, una mica d'humilitat...

Comentaris

josefina ha dit…
Un article interessantíssim, Núria. Jo sempre he pensat també que hi ha d'haver més vida, fora de la Terra. És impossible que estiguem sols en la immensitat de l'espai. I qui ho pensi així, ha de ser molt egocèntric, no? Gràcies un cop més per compartir reflexions que fan pensar, fins i tot als que no hi entenem gaire, en mol·lècules i aminoàcids i demès...
Núria ha dit…
Celebro que el trobis interessant. Pensava que potser em tractaríeu de boja!!
Quan explico coses d'aquestes ja intento no entrar massa al detall amb paraules tècniques, que sé que l'argot científic no està a l'abast de tothom!!
Daniel ha dit…
Mmmm. Jo soc dels que no m'acaba de fer el pes la panspermia. Sempre m'ha semblat com una mena de pla B per explicar l'origen de la vida si totes les explicacions amb origen a la terra fallen. Ja ho dius que també es deuen formar aminoàcids a la Terra, i nucleòtids i qualsevol altre biomolécula. Aleshores... per quin motiu pensar que cal material proivinent de l'exterior si aqui ja el tenim?
Potser soc massa "Terracentric", però la primera opció per buscar l'origen de la vida em senbla que hauria de ser justament alla on hi ha la vida.
Ep! Que no descarto la panspermia molecular (la biológica quasi que si), però la trobo menys probable. En tot cas, es dels temes més apassionants de la biologia!!
Núria ha dit…
Ei Dan! Recordo un escrit que vas fer fa un temps al teu bloc sobre l'origen de la vida i jo ja et vaig fervel meu comentari pertinent. Sabia que no és la teva teoria. Però el món científic ja té això. Tots podem defensar les nostres hipòtesis amb arguments fins que algun dia es demostra la verdadera. Ara, aquesta, difícil...
Amb el que potservsí estem d'acord és que amb aquestes proves es difícil pensar que no hi ha vida en una altre lloc de l'Uñivers, no?
La panspèrmia biològica tampoc la defenso. Aquesta si que no hi ha per on agafar-la i diria que avui en dia està força descartada.
ignasi ha dit…
Fins ara no havia llegit l'escrit! M'ha agradat molt! Jo no descarto res però crec que la vida no ha aparegut un sol cop a la Terra. Múltiples provatures i només unes poques amb èxit. Per què no que el fenomen s'hagi donat a altres planetes? La cura d'humilitat, la pèrdua del nostre paper central en aquest joc de "senyors de l'univers" em smbla importantíssima encara que sigui per resituar-nos en el nostre propi planeta en relació a la resta d'éssers vius.
Núria ha dit…
Aquí es demostra que en ciència no està pas tot dit! Tots amb opinions diferents i totes ben respectables!!!
Aquest és un tema que agrada als meus alumnes quan parlem de l'origen de la vida. Com a mínim és més excitant que la sopa primitva sota l'aigua.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.