Som bentos. Som catalans.

Bentos: organismes marins que viuen fixos o lligats a un substrat.

Zona intermareal: zona marítima situada entre els màxims i mínims de les marees. Com que al Mediterrani no tenim marees ve determinada per la zona d'onatge i esquitxos.

Zona infralitoral: pertany a la part més externa de la zona intermareal. Exposada a l'aire i reb l'aigua dels esquitxos de les onades, que poden ser forts.

Zona mediolitoral: pertany a la part mitjana de la zona intermareal. És la zona exposada a l'onatge que, en increts rocosos com la Costa Brava o el Garraf, pot ser molt fort.

La zona infralitoral és un ecosistema on les condicions abiòtiques, les ambientals, són especialment dures. La biodiversitat és baixa, poques espècies són capaces d'aguantar les condicions dures del lloc. Tot i així, l'evolució ha jugat un paper important a favor d'algunes espècies i els ha donat eines d'adaptació per suportar totes aquestes condicions adverses. Desenvolupen estratègies contra la sequedat per si arriben moment de carència d'aigua i recursos i forta insolació, com els líquens o alguns mol·luscs. Estratègies per suportar el fort onatge en èpoques de grans temporals. Les seves fixacions al territori rocós són tan especialitzades i efectives que ni les onades més fortes les poden arrencar del substrat, com les lapes o els musclos. Estratègies contra els depredadors, com les anèmones de mar, amb els seus tentacles urticants. 

El anys passen, els segles passen i tot i les situacions adverses que la mare natura els posa com a prova, aquests organismes aguanten i no s'extingeixen, tot al contrari, es van adaptant als canvis de l'ecosistema i ni la sequedat, ni el fort onatge ni els depredadors agressius aconsegueixen extingir-los. 
 
Els catalans som això, bentos de la zona intermareal. Aguantem i aguantarem l'escassetat de recursos, el fort onatge en forma d'insults i agressions i els grans depredadors i paràsits de les societats properes. Estem en època de grans tempestes de condicions molt adverses però no és ni el primer cop ni el més potent. I resistirem, no ens feu por, som forts, estem adaptats als insults i les vexacions, no ens vencereu. Som gent aferrada al territori. Som catalans.
Comentaris

Jordi ha dit…
Així és. L'acudit és més llarg que el que tens aquí. És a lainformación i val la pena.
Joana ha dit…
I tant! Molt ben trobada la comparació. Som com el trotoir de Litophyllum!

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.