Plourà depen d'on bufi el vent

Últimament la meteorologia ens té acostumats al ruixadet i tempesta de tarda. Ja és el que toca, estem al Pirineu i és primavera. Això fa que tot faci olor de terra, d'herba i de Pirineu.. Sí, cada lloc té la seva olor i la de Pirineu i alta muntanya m'encisa. Quan era petita deia que volia sentir l'olor de Núria. Relacionava aquesta olor amb la vall de Núria i ara tinc la sort de sentir-la cada dia.
Núvols que vénen de Pallars
Però deixem-nos d'olors. Avui he sentit els primers trons fa ben bé una hora. La cortina d'aigua cap el Pla de Sant Tirs es deixa veure i comença a ploure però no crec que faci cap patac d'aigua. I és que aquí la Seu ja tinc calat quan pot ploure i quan no en funció d'on vinguin els núvols. I els fenòmens són ben curiosos. Quan veus els núvols traient el cap per sobre el pic de l'Orri ja pots córrer cap a casa a entra la roba estesa perquè vol dir aigua assegurada al cap d'una estona. Això de la roba estesa és un dir perquè crec que sóc de les poques que encara ho fa, tots tenen assecadora. Si mirem el radar veurem que gran part de la pluja caiguda en terres urgellenques del nord fan direcció oest-est. És a dir, si ve de Pallars, aigua a raig. Suposo que es deu a que els corrents li són favorables i l'orografia no li impedeix el pas. Tot són suposicions perquè no tinc prou coneixements meteorològics com per afirmar-ho amb rotunditat. Les pluges de sud també solen arribar si remunten el Segre per això creia que la d'avui acabaria caient. Però la cortina d'aigua que veia avui més enllà del Pla, cap a Organyà o Nargó, no acabava d'arribar, estava allà estancada. Però llavors he observat que els llamps i la cortina d'aigua no pujaven cap a la Seu sinó que seguien la serra del Cadí, just per sobre i darrere. I aquest fenomen a la Seu és dels més curiosos perquè pot caure molta aigua a Adraen i fins i tot a la Bastida d'Hortons i no caure ni una gota a la Seu. I encara més increïble he vist algun cop ploure a la llera esquerra del Segre i quedar tot sec a la llera dreta. Fantàstic! I la meva deducció és que el riu Segre, pel que sigui fa de barrera i blinda el pas dels núvols cap el nord. 

Núvols sobre Cadí
  Altres cops els núvols creixen per sobre el Cadí. Tots tranquils, el Cadí sí és una gran barrera natural. No arriben pas mai aquestos! I el mateix passa quan els núvols vénen de l'est, de Puigcerdà. També curiós fenomen aquest. Pot estar caient una bona tempesta al Baridà i just arribar a Torres d'Alàs quedar allà bloquejada. Aquesta cosa ja no la tinc tan clara. És també el riu qui la para? O alguns corrents que no tinc controlats que priven el pas de la tempesta?
I per últim, si els núvols treuen el cap per Andorra podem estar ben tranquils. Les muntanyes de la Rabassa, la serra de Bescaran, Arcavell i Civís ja els frenaran. O no... Compte si aquests núvols negres van acompanyats de fort vent. Algun cop ha passat veure uns núvols foscos i molt vent i no caure ni una gota. Ara, a Andorra... segur que suquen i de quina manera, com el dia que el riu Runer es va endur la duana Valira avall. Però si aquests núvols aconsegueixen passar, probablement reactivats a la serra de Bescaran o Civís ja podem calçar-nos perquè el festival pot ser gros, com el de fa dos dies, amb desbordament del torrent de Bescaran i esllavissades vàries.

Tot això fa que la Seu i els seus voltants gaudeixin d'un microclima molt especial, amb pluja no molt abundant però que quan cau pot arribar a fer molt mal.
Ep, i tot això són cabòries meves. Ho dedueixo pel que veig i potser arribo a conclusions descabellades però no deixa de ser curiós... I el que suposava, de tot aquella cortina d'aigua que veia venir i que havia girat per l'altra banda del Cadí, quatre gotes mal comptades que quasi no ha mullat el terra. A veure d'on vindrà la de la tarda de demà.

Comentaris

Joana ha dit…
Si, és curiós, però les muntanyes i valls ja ho fan això.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.