El meu avi republicà (III)

I continuem. Com que encara no hi havia Valle de Los Caídos, el feu dels feixistes era El Escorial. Resulta que els més ultradreta de tots van fer una concentració per fer-se notar. Una mica com ara... Al meu avi, molta gràcia no li va fer i s'olorava temps dolents...

"22 d’abril 1934
Per omissió ja que no per obra d’aquest absurd Govern Lerroux que li ha tocat en dissort a la República, avui formaran davant la massa enorme del monestir de El Escorial -podrimener de despulles imperials i monument a la consciència fanatitzada de la vella Espanya- les legions feixistes de Gil Robles. Serà la provocació i el desafiament de les zones més obscures dels inquisidors espanyols –que es digueren Torquemada i podien dir-se Martínez Anido- a l’aire renovador i liberal de la Revolució d’abril. Al vent del Guadarrama onejaran banderes amb creus i tremolaran folles paraules d’ira. L’ombra de Felip II s’estremirà de goig, avui, en la sepultura del podrimener monumental. Gil Robles, l’ex-redactoret de “El Debate”, podrà sentir-se convertit en cabdill de la gran parada, disposada a reconquistar una nació que gràcies a la democràcia republicana havia adquirit una consciència, una sensibilitat i una ambició de civilitat i de llibertat.
La gran parada. Fantasmes de Felipe i de Carles, de Ferran i d’Isabel. Ara serà com una resurrecció de fanatisme i de follia i una contra-dansa d’hores que voldrien tornar, d’aventures que s’ha imaginat recomençar de soldats que s’ha pensat a oferir per una pàtria que ja no és la del nostre temps ni pot ésser de la nostra sensibilitat."

Comentaris

xavi fane ha dit…
Núria, mercés per compartir aquestes entradas tan "reveladoras" del teu avi en aquella época tant llunyana i a la vegada tant propera. Si la história no es repeteix "exactament", si que ho fa de forma acollonidorament semblant.

Salut,

Xavi
Núria ha dit…
Ho dius molt bé, Xavi: acollonidorament semblant.
Jordi ha dit…
Semblants si, els espanyols. No han canviat gaire tot i que Europa i la resta del món si que ja no són com eren. Els mateixos que van derrotar el feixisme i el van fer il·legal e Europa, van fer legal el feixisme de l'imperi espanyol.

Gràcies per fer públics aquests comentaris.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.