La Setmana Blanca

Avui estem al ben mig de la Setmana Blanca, uns l'acaben i altres la comencen. Llàstima, serà l'últim any... En tots els anys que m'he dedicat a l'ensenyament he voltat moltes escoles, instituts, nivells educatius, sistemes educatius... I en tots, tots, sempre es constatava una cosa: el segon trimestre és molt llarg i el primer molt curt. I sempre sortia la idea de fer una setmana de vacances al febrer i començar una setmana abans. Ara ja la tenim i ara tothom es queixa? Per què? Vull arguments sòlids perquè els que m'han donat fins ara no s'aguanten per enlloc. La senyora Rigau,consellera d'Educació, va dir aquest mateix dilluns, quan uns tot just començaven les vacances i uns altres encara no l'havien començat, que la Setmana Blanca s'havia demostrat que havia sigut un fracàs. Bé, avancem esdeveniments! I ho deia amb aquell mig somriure burleta com volent dir: veieu, ja ho deia jo! El problema és que, encara que la Setmana Blanca hagués estat un èxit rotund, la senyora Rigau hagués dit el mateix, tot perquè era una cosa instaurada pel tripartit. Segurament, el problema del senyor Maragall va ser no consensuar els canvis ni la dinàmica a seguir amb la comunitat educativa. I penso que el conseller tampoc es va saber explicar amb els pares, va faltar aquesta comunicació que, molt hàbilment, van aprofitar els altres per buscar-hi tot tipus d'inconvenients.
Arguments que m'han anat deixant caure pares i mestres en contra de la Setmana Blanca? Tots són motius personals i por al canvi, cap d'ells pedagògic:

1. Què en faig dels nens durant aquesta setmana? Doncs el mateix que feies durant la segona setmana de setembre que, si no recordeu malament, us vau estalviar. Si deixàveu els nens amb els avis, doncs canviem una setmana per l'altra. Si anava al casal, doncs canviem una setmana per l'altra. Si anaven a una casa de colònies a la muntanya, poden continuar anant-hi. I els nens que han anat a colònies d'esquí, segurament al setembre haurien fet vela o haurien anat a fer anglès a l'estranger. Són exemples molt simples però la conclusió és la mateixa: no tenim una setmana més de vacances, canviem la de setembre pel febrer.

2. És que nosaltres sempre fèiem vacances al setembre! Però no és el cas de la majoria de mortals. Mira, ara les podràs fer al febrer. Potser trobaràs algun al·licient que no sabies. Els pares que feien vacances al setembre es troben amb el mateix problema a l'agost o al juliol, no? o és que hi ha pares que fan tres mesos de vacances sense ser mestres? (perquè tots sabem que els mestres i professors fan tres mesos de vacances a l'estiu i un mes més per Nadal i un altre per Setmana Santa!)

3. Els hotelers de la costa se'n ressentiran! En què quedem? No hi havia crisi? Doncs llavors no hi ha problema perquè no hi aniran al setembre ni al febrer.

4. Els de muntanya ho defenseu perquè us fareu rics amb les estacions d'esquí (literal la frase que em van etzibar...). Mirem pel territori o només per uns quants? Els de costa es beneficien durant tot l'estiu, quan la majoria de gent fa vacances. No és lògic repartir els beneficis? Suposo que pels de costa no...

5. No tothom es pot pagar una setmana esquiant. Algú ha dit que sigui obligatori anar a esquiar? Jo estic a la Seu i els nens no han pujat a esquiar cap dia!

6. És que a mi m'agrada la platja al setembre... Doncs mira, a mi també però quan era profe m'havia d'aguantar, igual que molta gent que no pot fer vacances al setembre.  L'has provat al febrer?

6. Aquests 5 dies els repartirem durant tot el curs. Això és frase de la consellera. I els dies, a gust del consumidor. Ella deia que ja es tallava el ritme si es feia festa un divendres i un dilluns. Ah, fantàstic. I què en fem dels nens aquell divendres i aquell dilluns? Aquesta senyora no sap que a moltes feines les vacances s'han d'agafar de cinc en cinc dies (o setmanes senceres)? Una setmana al febrer es pot agafar de vacances però dies aïllats no! A més, ningú muntarà casals, ni colònies, ni sortides a la neu... ni res de res per dos dies! Senyora... consulti els professionals abans de dir certes bajanades...

7. Pedagògicament, no va bé que els nens aturin les classes durant una setmana, perden el ritme i costa tornar a posar-se al dia. En què quedem. No volíem des de fa anys trencar justament aquest ritme? Que no trenquen el ritme les altres vacances? Per què no les abolim totes, doncs?

I ara jo també dic:

1. Quants pares no han dit mai que les vacances d'estiu són massa llargues? El que ho cregui que tiri la primera pedra.

2. El primer trimestre és tremenduuuu. 11 de setembre, molts la Mercè, la Santa Hispanidad, Tot Sants i la traca final amb el pont de la Puríssima, això si no hem agafat també els altres de pont. Ara penco, ara no, ara penco, ara no... Això sí que és pedagògic!! Maaaare mevaaa...

3. El segon trimestre també és tremenduuuuu. No hi ha ni una sola festa!!! I si la Setmana Santa (ai perdó, de primavera, no sigui que ferim susceptibilitats!) cau com aquest any, arrepleguem els nens amb pinces el diumenge de rams!!

I amb tot això jo proposo: tornem a començar? Fem una bona proposta, expliquem bé els avantatges i deixem de banda la por al canvi? Deixem els motius polítics i ens fixem en els pedagògics? Ho consensuem entre tots deixant de banda el color polític que governa? Molts altres països ho fan així des de fa anys i no passa res! I allà els pares també treballen, també s'ho munten, també els busquen coses... Estic convençuda que si això no s'hagués tirat enrere la gent ho hauria acabat interioritzant i, fins i tot, hagués acabat agradant!! I llavor, ai del que decidís treure-la!!

Comentaris

Moisès (política colonial) ha dit…
La major part de la gent diu el que ha sentit dir a altri, o el que tot just acaben de dir altres a l'hora del tallat o a la tertúlia de Catradio o Rac.1.
Exemples ?
A cabassos.
magazine.cat ha dit…
Crec que com no estem acostumats ens resulta difícil, tenim una feina més, alhora de planificar aquesta setmana. En quan als nens, ells son tot terreny, tot els va be i fer festa encara més.

Salut.
Núria ha dit…
Moisès, aquí tothom es permet de luxe d'opinar sense tenir-ne ni idea, com en el futbol o el bàsquet. Per cert, aquí la Seu han aprofitat per fer el curs d'entrenadors més bàsic i hem tingut júniors i cadets amb dos grans entrenadors de profes ocupats tota la setmana. Enlloc de Setmana Blanca han fet Setmana Taronja!

Magazine, has tingut la feina que et vas estalviar al setembre, ni més ni menys. Els nens fan festa ara però van començar abans, hem repartit millor els dies escolars.

Jo, personalment, ho he trobat una bona experiència i ho hauria estat millor si hagués pogut agafar vacances, que era la meva idea. Però justament la Setmana Blanca m'ha fet pencar. Sapigueu que tampoc vaig poder fer vacances al setembre, això va com va...
Joana ha dit…
És per com l'han anomenat. El segon trimestre és llarguíssim. A mi, sense tenir fills, m'afecta i com que estava pensada així, que ara uns ara els altres, dues setmanes mig perdudes de feina. Si, això s'hagués pensat bé, tots ens hauriem estalviat mals de cap i es continuaria fent.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.