El Super 3 ja no és Super


Quan parlem de la immersió lingüística, terme que no m'agrada gens, quasi sempre el referent és l'escola. Aquesta facilitat que es dóna als nouvinguts o gent del país que no ha après mai la nostra llengua passa per un gran esforç que s'ha fet des de l'escola, sí, però un paper important també l'ha tingut la tele. Molts són els que han après el català des de TV3, ens referim als grans, però els petits han tingut un mestre molt més bo que l'escola: el Super 3, el club amb més socis de Catalunya. El Super 3 ha estat per a les últimes generacions, nascuts aquí o a fora, el referent de l'entreteniment en català. En Doraemom, el Shin Chan, l'Arare però també en Petri, la Nets, el Tomàtic, el Megazero, la Bibiana, el Krust i tots els nous personatges que, perdoneu, però els nens ja són grans i no els tinc tan presents. Molts nens i nenes, i grans també, han passat hores davant la tele amb aquests personatges. Han cridat "culet, culet" i "trompa" al carrer, a casa i a classe. Han après amb en Dragui i han fet el "kame kame" amb en Songuku. Han "barrufat" amb els Barrufets, han passejat amb en Rovelló i han anat de conte en conte amb les tres bessones. I tot això ha fet que els d'aquí i els d'allà hagin interioritzat una llengua amb molta més normalitat que totes les immersions lingüístiques i sancions administratives hagudes i per haver.
Però aquest gran aliat de la nostra llengua està desapareixent. El nen de fa deu i vint anys, si volia dibuixos havia d'anar al Super 3. Les tardes eren plenes de programes de misèries humanes i els dibuixos del Super 3. Durant molt anys ha sigut l'única opció per als més petits.  Ara ja no és així, és més, hi ha pares que els fan obviar directament aquest canal perquè ells tampoc se'l fan seu. Ara el Super 3 és un de molts i l'únic en català. Per què esforçar-se a entendre una llengua si tinc el que vull i més en la meva? Millor encara, els altres canals són els de la Roja i l'España guai. El Super 3 és el canal dels radicals independentistes xenòfobs i classistes catalans. Ara ja poden triar: Clan, Disney Chanel, Neox, Veo i molts més si mirem les ofertes digitals, 3 més de Disney Chanel, Boomerang, Cartoon Network... i segur que me'n deixo.
Ara, a les escoles sentim "culito, culito", els petits viuen amb el Pocoyo i els adolescents volen ser Hanna Montana o una tal Patito Feo que no vull ni imaginar el missatge que deu enviar. 
Tothom parla de la llei del cinema però al cine no hi anem cada dia. De la tele i més en concret de la programació infantil, ningú diu ni piu. La TDT està fent  pel català el que el Tribunal Constitucional no aconseguirà mai: que el club Super 3 quedi en un no res, diluït en mig d'un munt de canals molt més mediàtics i guais que el dels nostres Petris i companyia. El Super 3 ja no és Super, és 3 i poca cosa més.

Comentaris

magazine.cat ha dit…
Hola Núria, curiós el teu punt de vista.

Salutacions des de Lleida.
Núria ha dit…
Recordo una família acabada d'arribar de Madrid amb un nen d'uns dos o tres anyets. El pares em van explicar que el nen els parlava d'un tal osset Pep que resulta que era un personatge de dibuixos del Super 3. El nen ni anava a l'escola però ja entenia el català gràcies a l'osset Pep.
Ara els fills petits dels meus amics catalanoparlants parlen del Pocoyó, del Clan TV, en castellà. Un canal en català i set o vuit en castellà. No hi ha color.
Joana ha dit…
El meu nebot Àlex de 20 anys, entre setmana només veia el Club Súper 3, el dissabte al matí només canviava a l'hora de veure la Banda del Patio a televisió espanyola. Però no és el mateix veure el Doraemon en castellà que el fan en no sé quin canal. Jo si que recordo haver vist l'osset Pep amb l'Àlex, era molt xulo. Però el mateix passa amb els adults, a casa d'una coneguda meva, TV3 no entra dintre dels canals que es puguin veure allà. Espero que ara havent fet el canal temàtic per nens i joves, el 3XL es pugui guanyar alguna cosa.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.