La vall del riu de Salòria

Avui hem fet una sortida al riu de Salòria. El riu de Salòria baixa dels voltants del pic de Salòria cap a Ós de Civís. El dia no ens ha acompanyat gens i no hem pogut gaudir del paisatge i els colors en tot el seu esplendor. Però també hi vaig pujar divendres, feia sol i un cel ben blau. Els colors de la tardor lluïen molt i contrastaven amb la neu que encara queda d'aquesta setmana passada. Avui torna a nevar i possiblement aquesta neu ja no marxi fins ben entrada la primavera que ve, sobretot als llocs més obacs. Ara sí podem dir que tenim l'hivern a sobre! Com diu la dita:
El dia de Tots Sants,
guarda l'"avanico"
i trau els guants. 

Algunes fotografies perquè us feu una idea de l'excel·lència  d'aquest lloc.

El poble d'Ós de Civís. Ja n'he parlat algun cop de la singularitat d'aquest indret. Fixeu-vos en els camions que hi ha a baix de tot. Divendres hi havia molta moguda a Ós. Estaven recollint els ramats de vaques que han pasturat durant tot l'estiu als prats de més amunt per dur-les a terres baixes d'arreu de les comarques catalanes. Un altre símptoma que l'hivern se'ns tira a sobre.

Els cirerers i els bedolls juguen amb els colors càlids de la tardor.

 

La gavarnera, el tapaculs que tanta gràcia fa als nens. Aquest roser silvestre perd les flors i les fulles però manté aquests fruits vermells que atrauen obsessivament l'objectiu de la meva càmera.
 
 
 
Les agalles són unes formacions tumorals que produeix la mateixa planta quan és parasitada per algun àcar o insecte o algun altre agent que no li fa el pes. L'embolcalla i enquista per aïllar la infecció. Aquesta és molt comú sobre gavarneres.

Les fulles que encara resten del roser silvestre també destaquen pel seu color rogenc.El pic d'Enclar i el bony de la Pica des de la part alta de la vall del riu de Salòria. A l'altra banda, Andorra.

La part més obaga de la vall ens obsequiava amb aquest ball de colors.
 
 Els bedolls o beç groguegen abans de perdre la fulla.

La boixerola s'arrossega pel sotabosc obac fent aquests fruits vermells que destaquen entre les fulles.

 A la part més alta i obaga del recorregut, la neu havia agafat fort. Alguns animals hi havien deixat el seu rastre, com la llebre o la guineu.

Els trèmols ja han perdut quasi totes les fulles. Quin contrast més bonic fan a sobre la neu! Quan són a terra fan una veritable catifa de fulles de colors.
 

 El pic de Salòria. 2789 m, el sostre de l'Alt Urgell. Divendres presentava aquest aspecte, avui era ben nevat.

Els avets són els protagonistes de l'obaga de la vall, contrastant el seu verd fosc amb el groc dels bedolls i el blanc de la neu.


El riu de Salòria.


El safrà de muntanya o safrà bord. És l'última flor que surt abans que els prats quedin coberts de neu. Una espècie molt propera obre la temporada florística i aquesta la tanca. Un altra senyal de què? Doncs que s'ha acabat l'estiu!
 
 

El ginebró ens mostra els seus fruits verds i lilosos, segons el seu grau de maduració a l'espera que la neu el cobreixi fins que la primavera el destapi altre cop. Endevineu què es destil·la amb aquestes boletes?

Comentaris

marc ha dit…
Magnífic répor.
Núria ha dit…
Gràcies, Marc. Paga la pena anar-hi a passejar. Avui deu haver quedat ben nevat!!
Meteopallars ha dit…
Hola Núria,
magnific reportatge de tardor, veiem que ja domines la nova càmera. Moltes felicitats.
Núria ha dit…
Gràcies. Fem el que podem, encara hi ha moltes coses per aprendre i practicar!
Jordi ha dit…
Molt maques les fotos i el text. Doncs si, s'acaba l'estiu, comença l'hivern i la vida continua...
Moisès ha dit…
Els colors de la tardor són una meravella, cada vegada que surto en bici, o els capvespres des de la finestra de l'escriptori de casa em quedo embadalit mirant a l'horitzo.
M'encanten com les boirines cobreixen el Montsec, i aquesta tonalitat de colors rogencs, grocs i marrons de les fulles dels arbres.
Ara ja hauràs vist que faig alguna foto des de la meva blackberry quan surto en bici.
Però estan molt lluny de la qualitat de la teva super Nikon, o la que sigui.
En resum, unes fotos molt maques.
Unes fotos meravelloses, Núria :)

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.