Les campanades laiques

Aquests dies sóc a Barcelona reposant. Continuo fent allò del llit al sofà, del sofà a la taula, de la taula al sofà... Fantàstiques vacances. Tots fotent-se com un bacó i jo menjant verduretes. Ara, jo ja els aviso: aneu menjant, aneu... després plorareu perquè la roba us apreta! Com a mínim podré menjar els dotze raïms! Això no porta greix i sucre puc endrapar-ne el que vulgui. Brindar, no brindarem. Ja veus, quina cosa de prohibir-li a una que és pràcticament abstèmia... El que més m'agrada d'aquesta cosa és que amb l'escusa de la malaltia del petó m'estalvio aquest costum incòmode de fer petons a tothom. Mira que no m'agrada gens anar petonejant a tot Déu... Em sembla que diré que és crònica la malaltia i no podré fer petons de compromís mai més a la vida perquè puc contagiar alguna cosa.

Aquesta nit, doncs, menjarem els dotze raïms. El dilema de sempre és, quin canal de la tele seguirem per fer les campanades? Un any vàrem voler passar de tele i seguir les campanades de la catedral de la Seu. Hosti, tu, no van sonar!!! Així que hem tornat a la tele. Suposo que la TV1 espanyola farà com sempre les de la Plaza del Sol (signe de l'mperialisme més ranci), a Tele5 m'han dit que les farà aquesta espècie d'andròmina deformada anomenada Belén Esteban (increïble!!). A TV3, abans es feien les campanades des d'algun campanar d'algun poble de Catalunya, així cada any es podia gaudir d'un lloc diferent i donar protagonisme a tots els indrets del país. Però des de fa tres anys les campanades es fan des de la torre Agbar de Barcelona. Sí, home, aquest supositori gegant sostenible ple de llums de colorins que emergeix d'entre les cases de Barcelona. Aquest edifici que recorda més les llums de neó dels puticlubs que l'angelical campanar d'algun altre poble. Recordo una vegada un nen de tres anyets de la classe de la Laia que va explicar que el seu pare deia que allò era una pirula gengant (segur que ara ja li deu dir algun altre nom més d'adults...)I perquè hem canviat aquest costum de les campanades? Home, és típic d'aquest Govern tripartit anomenat d'esquerres. Es consideren un Govern laic i en realitat no és així. Són un Govern anticristià. No direm antireligiós perquè tracten millor les altres religions que la cristiana. Però ha arribat a tal punt el seu odi cap a tot el que els recordi algun origen cristià que han acabat destrossant les tradicions més arrelades a la nostra cultura. Tradicions paganes, transformades en religioses que han passat al costumari del poble, estigmes religiosos que ara formen part de la cultura i les tradicions del poble, perdent força les seves connotacions religioses. I per aquesta raó volen fer fora qualsevol gest nadalencs que tingui a veure amb alguna cel·lebració cristiana. El Nadal volen que sigui només un període de l'any dedicat al consum i la rauxa. Amb l'escusa que el Nadal és carrincló i el respecte a les altres religions ens intenten arrencar les tradicions. A moltes escoles ja no es fa ni el pessebre, als poemes nadalencs els canvien els versos per treure qualsevol referència cristiana, els llums de Nadal no porten símbols que puguin recordar res dels Nadals passats (ni estrelles, ni campanes, ni angelets, ara hi ha làmapdes de la Sisí, galets per terra i cortines de tristes llums blaves). Ara, això sí, les llums s'han d'encendre a primers de desembre i en horari comercial perquè la gent vagi a comprar. I la nit de Cap d'Any ja no fem les campanades des d'un campanar d'una església catòlica sinó des d'un punt ben laic i centralista: un supositori amb llums pornos perquè ningú pugui dir que no vivim en un estat laic i lliure.

A mi no m'agrada que m'imposin res, crec qeu això ja se'm nota i, per tant, tampoc vull que m'imposin aquesta laicitat. Així que jo continuaré fent el pessebre per Nadal, cantant nadales i recitant versos i cel·lebrant l'entrada d'any escoltant el repic de les campanes d'un campanar d'una església catòlica. I donarem l'entrada a un nou any que algun dia també ens voldran canviar perquè no deixa de ser un calendari cristià, agradi o no.

Bon any a tots!

Comentaris

merike ha dit…
No ets una amiga de l'arquitectura moderna, llavors:-) Bon primer dia del 2010!
Núria ha dit…
No sé si és ben bé així... Crec que el problema és la simbologia que ens volen imposar de les coses. Tinc la impressió que des de l'Ajuntament es vol potenciar més la torre Agbar com a símbol de la ciutat que la mateixa Sagrada Família. Recordo un any que vaig anar a París i estava impressionada per tota l'arquitectura de la Defense. Suposo que m'agrada cada cosa al seu lloc i els ciutadans ja li donaran el valor que es mereix, no cal imposar-ho.

Bon any, Merike!
Joana ha dit…
Estic d'acord amb tu, i que bonic que era veure com li tiraven boles de neu a la Mari Pau Huguet a Das! o quan en Bachs ho fa fer desde Palau de Plegamans. A mi el megapenis, per no dir com de debó li dic no m'agrada gens. No és meu i no l'identifico amb Barcelona, diferent és que m'agradi o no, però no és pas l'edifici emblemàtic de la ciutat que ens volen imposar.
Acaba de millorar-te! i que els reis et portin moltes coses.
Moisès ha dit…
Hola
Ahir em vaig enterar de lo de aquest xicot de la Seu, el Marc Peña, se m'ha glaçat el cor.
He viscut una situació familiar semblant, encara que per sort amb millor pronostic i solucio, i estic sensibilitzat en aquestes coses, no tinc paraules.
El meu condol a tota la familia del Sedis.
Et fa res que posi el teu enllaç al meu bloc ?
http://blocs.mesvilaweb.cat/moisesmarti

Pdta: tinc problemes amb el teclat amb el tema d'accents.
Núria ha dit…
Joana,
Aquests dies estic a casa els meus pares. De petita veia tota la costa des de la finestra. Ara, entre edificis de Diagonal Mar, el megafal·lus, l'@22 i tot aquest skyline de pa sucat amb oli veig el mar a trossets. I això que quan es va fer la vila olímpica es deia que s'obria Barcelona al mar i no es podia edificar més de cinc plantes per no amagar el mar!!

Moisès,
Doncs sí, noi, aquestes coses costen de pair. En poc temps hem tingut dos casos similars a la Seu amb el mateix final. Una merda. Gràcies pel teu suport.

Cap problema per enllaçar el meu bloc! Jo també ho faré.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.