El poble proposa, els polítics voten

Aquest dilluns, 2 de novembre, es presenta la moció a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per fer la consulta sobre què volem ser quan siguem grans. I els nostres representants polítics votaran.

Aquests dies se n'ha parlat en els mitjans de comunicació i en alguns d'ells la gent hi ha pogut opinar. N'he llegit uns quants i he constatat que es patina molt en aquest tema. Així que ara vull desfer algunes idees errònies que tenen alguns i discutir alguns comentaris que fan d'altres.

1. No es planteja fer un referèndum sinó una consulta no vinculant. Alguns diuen que quina pèrdua de temps, que sembla que alguns no tinguem res més a fer. Doncs mira, metre uns van a veure un partit de futbol a la tele del bar, ves quina pèrdua de temps diria jo, altres proposen consultes populars. Que hi ha consultes més interessant? Tothom té un ordre de prioritats i alguns les farien sobre si un carrer ha de ser pels vianants o no i altres volen saber si podem anar per lliure o no. És bona aquesta diversitat! Malament aniríem si tots fóssim metges o arquitectes!

2. No m'ha agradat que els que no els sembla bé aquesta consulta han expressat la seva opinió des del menyspreu i l'insult. Alguns ens titllen de feixistes, d'il·luminats, de voler imposar els nostres idearis, de totalitaris, de nens de casa bona disfressats de neorurals, de burgesos avorrits, fins i tot ens han ficat al sac de Millet, Alavedra i companyia. És trist però quan un no té arguments o el seu caparronet no dóna per més es busca l'insult i la burla. I aquesta és la impressió que em dóna la gent que, sense argumentar, ataca i es mofa.

3. Quant a l'adjectiu de feixistes i demés sinònims és el més llunyà de tots. Podríem fer pensar a algú que no tenim res a fer, que tenim la vida solucionada, que tenim el cap ple de pardalets però, FEIXISTES? Feixista és un grup de ciutadans que demanen una consulta popular? Doncs jo diria que això és el contrari del feixisme, això és la més pura democràcia.

4. Es diu que volem imposar la independència a la majoria que no la vol. Bé, això de la majoria estaria per veure però si així fos, cap problema. La idea de la plataforma és fer una consulta i que hi diguin la seva els que estan a favor de tenir un Estat propi (amb tots els matisos que es puguin discutir) i els que no. I si la majoria diu No, doncs no. Evidentment, per idees ens ha unit el Sí, però també ens uneix el respecte cap a tots els ideals polítics i de societat. Entre nosaltres mateixos no hi ha una línia política única, ni un estatus social, ni un model de societat, ni una franja d'edat concreta. N'hem parlat de totes aquestes qüestions i no passa res. Ara ens uneix un únic ideal i és poder donar l'oportunitat a tothom a que digui la seva. Clar que intentaré explicar a la gent que el millor, sota el meu parer, és separar-nos d'Espanya però no atacaré a ningú ni discriminaré a cap altre perquè no ho vegi així. Intentaré exposar els meus arguments i m'agradaria poder convèncer a molts, com li agradaria a qualsevol que expressés la seva opinió, des de recomanar un restaurant a demanar que ens solidaritzem amb alguna altra causa. I això és democràcia, no creieu?

5. També hi ha un sector de la població que no està massa al cas en certs punts. Alguns tiren en cara als poders públics de destinar diners a causes banals. De les administracions (ajuntaments, Generalitat...) no en sortirà ni un duro de tota aquesta història. El millor és que s'autofinencia amb fons privats i donacions. Els ajuntaments donen un suport simbòlic a la consulta tot i que, a títol personal, fins ho tot un alcalde hi pot està adherit o col·laborant. I és important que els partits polítics es defineixin, al cap i a la fi són els nostres representants polítics i actuen a demanda del poble, una bona acció democràtica. Hi ha municipis que duran a terme la consulta sense el suport de l'Ajuntament però sempre és un gran què tenir els teus representats fent-te costat.

6. Sí, els partits polítics diran la seva dilluns, es posicionaran. Des de la plataforma s'ha parlat amb tots i cadascun d'ells, se'ls ha presentat la iniciativa i estem contents de la rebuda. Han estat receptius i confiem en rebre el màxim suport possible. El plenari de dilluns pot ser interessant per veure com responen a la població els nostres representants polítics. Fixeu-vos en la singularitat de la situació, sempre són els polítics qui fan plantejaments i demanen a la població que es posicioni. Ara és totalment a la inversa, és el poble qui exposa i qui demana als polítics que es posicionin. Això no passa cada dia.

7. Ara em tocaria demanar el Sí, exposar arguments però avui no ho faré, com diria aquell, ara no toca. Només us convido a que tingueu el dret a dir la vostra, encara que d'una manera simbòlica, per poder expressar allò que mai heu tingut l'oportunitat de fer senzillament perquè sempre se'ns ha privat de fer-ho. Votar un partit polític o un altre estem farts i més que farts de  fer-ho però explicar què volem ser de grans és una cosa nova. I depenent de què digui la gent del poble alguns podrien començar a pensar en fer plantejaments diferents de cara el futur.


Comentaris

Joana ha dit…
En general, la gent, quan una cosa no li agrada, no hi combrega o no sap de que va, titlla de feixista a qui ho diu. Encara que avui no ho demanis i no pugui dir la meva en la vostra consulta, jo diria que si. Que tingueu molta sort!!!
josefina ha dit…
Estic d'acord amb la Joana: és un costum molt estés, quan no estàs d'acord amb algú el titlles de prepotent, feixista, nazi, i et quedes tan ample, de fet demostres que no tens ni idea de què volen dir aquestes paraules, i és un menyspreu per la gent que ha hagut de patir feixismes de veritat. Però així estem avui dia, d'on no n'hi ha no en pot rajar.

Una altra cosa, sobre aquests que parlen de voler imposar la independència a la gran majoria, que no la vol. A part que no juguem a això, sempre està bé de recordar que a Eslovènia, poc temps abans d'esdevindre un estat independent, només hi havia un 11% de població a favor de ser independent. I van ser independents i de la manera més natural del món. La independència no ha de fer por, la independència és el camí, la independència és l'única manera que tenim avui per sobreviure demà.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.