L'estany d'Ivars d'Urgell

Aquesta Setmana Santa hem decidit quedar-nos per la terra. Com va dir la Laia, farem com si fóssim turistes que venen a passar les vacances al Pirineu. Avui hem fet la primera sortida. Bé, no ha estat del tot sortida pirinenca però sí lleidatana. Hem anat a l'estany d'Ivars d'Urgell. Evidentment, el motiu era anar a "pescar" algun ocellot o ocellet de pas. El que més por em feia era trobar molta gent de divendres sant, és a dir, grups d'aquells que entren a un aguait miren per la finestra i diuen "aquí no hay nada, solo patos!" i surten tal com han entrat, fent un xivarri de por i sense ni fixar-se en el que poden arribar a veure si hi posen una mica d'atenció. Però bé, crec que el dia ens ha ajudat una miqueta. La veritat és que no les teníem totes, baixant ja ens ha agafat un aiguat que pensàvem que hauríem de fer mitja volta. Però quan hem arribat a Ivars no plovia i semblava que els núvols no ens farien una mala passada tot i que eren molt i molt negres. Algun grup de gent hem trobat però ben segur ens hem estalviat la gran massa. Tampoc no crec que sigui un lloc que, de moment, atragui massa els de ciutat.
Total, hem començat la volta a l'estany preparats amb prismàtics, guies i roba d'abric perquè calor no en feia gens. He de dir que aquest cop la Laia sembla que s'ho ha passat prou bé descobrint aus que no havia vist mai i el Quim... apa, aquest si que ha gaudit de veritat. A més, dues o tres espècies les ha trobat i identificat ell solet. Jo també hi ha alguna espècie que he vist per primera vegada. L'any passat vàrem anar a la Camarga i va estar molt bé però potser no cal anar tan lluny...
Aquesta és la llista de tot el que hem vist: oreneta vulgar (Hirundo rustica), falciot negre (Apus apus), cigonya blanca (Ciconia ciconia), rossinyol bord (Cettia cetti), gavià argentat (Larus argentatus), gavina vulgar (Larus ridibundus), cabussó emplomallat (Podiceps cristatus), cabusset (Tachybaptus ruficollis), fotja (Fulica atra), ànec coll-verd (Anas platyrhynchos), arpella vulgar (Circus aeroginosus), oreneta cuablanca (Delichon urbica), polla d'aigua (Gallinula chloropus), polla blava (Porphyrio porphyrio), martinet de nit (Nycticorax nycticorax) (no l'havíem vist mai), anec cullerot (Anas clypeata), verdum (Carduelis chloris), oreneta de ribera (Riparia riparis), garsa (Pica pica), bernat pescaire (Ardea cinerea), boscarla dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus), teixidor (Remiz pendulinus) (l'estrella del dia!), cadernera (Carduelis carduelis), pardal comú (Passer domesticus), picot verd (Picus viridis) (l'hem sentit), xoriguer comú (Falco tinnunculus), tudó (Columba palumbus), tórtora turca (Streptopelia decaocto) i perdiu roja (Alectoris rufa).
A part, hem vist també un exemplar petit de granota verda, una musaranya morta (que l'ha trobat la Laia), una sargantana, un munt de barbs barallant-se per la teca i excrements de guineu.

El dia semblava que no seria bo per les fotos però el contrast del negre del cel amb el verd i grog de les canyes i el blau de l'aigua feien un joc de llums interessant.

L'estany en dues parts

Aquí tenim els tres protagonistes, jo com sempre fent les fotos..., buscant granotes i observant l'estol de gavines i gavians que hi havia en una de les illetes del mig.Algunes fotos d'aus. No són molt bones, el zoom de la càmera compacta fa que les fotos perdin molta qualitat. Com trobo a faltar el meu 400x... El meu somni és trobar un cos de càmera digital no massa car que em permeti adaptar-hi els objectius que tinc de la càmera analògica.

Femella d'ànec coll-verd amb els seus aneguets. Això tampoc es veu cada dia!

Mascle d'arpella vulgar. L'hem descobert perquè de cop i volta les gavines s'han començat a revolucionar i al mirar al cel l'hem vist allà mirant (des de baix es veu com abaixa el cap buscant alguna presa).

Martinet de nit. N'hi havia sis, tres en cada arbre, ben arrecerats. Semblen punkies amb aquesta cresta!!

Fotja. Es distingeix per la taca blanca a la part davantera del cap.

Cabussó emplomallat. No es veu però té uns plomalls a les galtes!

Oreneta de ribera. Per casualitat, a la part baixa de la foto, a l'esquerra.

Un barb d'aquests ben grossos. No és una serp és part del cos d'aquest peixot.

Teixidor. Ha estat dels últims de veure. El Quim ha dit: "pareu, pareu! Hi ha alguna cosa a les canyes". Comencem a mirar i abans que jo pogués dir res ell ha cridat: "un teixidor!!!!". Després li he preguntat: "com sabies que era un teixidor si no l'havies vist mai?". Ha dit que l'havia mirat molts cops a la guia per si el podia veure algun dia. I avui ha estat de sort! Ell i tots nosaltres!. Crec que no és conscient de lo afortunat que és d'haver vist tants ocells i de tan difícils d'observar a la seva edat...

Si de veritat plou fort aquesta nit i demà és possible que parin alguns ocells al Segre a la Seu. Així que haurem de baixar a veure què trobem. Aquestes últimes setmanes he estat força temps al riu i he vist coses interessants. Mireu el bloc del Jordi Dalmau que ho explica detalladament.

Ja sé que hi ha gent que em considera una mica rara per això d'anar a veure ocells però quan comences a reconèixer algunes espècies tens el cuquet de saber-ne més, de trobar coses rares, l'emoció de veure per primer cop alguna espècie... Vaja, que enganxa i si pots treure'n fotos bones ja és massa!

A la tornada hem parat a Coll de Nargó a comprar les mones de xocolata a cal Reig. Quines xocolates!! Si teniu ocasió passeu-hi. Tenen un cap de Tiranosaurus rex de xocolata exposat dig-ne de veure'l, fet pel mestre xocolater Ernest Fuster(la Càrol no es pot queixar que li faig propaganda!) Mireu la foto!


Comentaris

Nosaltres hi vam anar al novembre. ara deu fer més goig, ja ple.

Hi tinc família, a Ivars.

Fotos xules!
Núria ha dit…
Hi havia un grup de gent gran que recordaven com era l'estany abans de secar-lo i quan era sec. Ho comentaven contents d'haver recuperat aquest espai!

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.