Doneu-me el gustàs ya que jo no sóc tonto!!


Ho haveu vist, ho haveu vist!! La mare que els va parir!!! Aquesta és la frase més famosa de TV3, el lema dels catalans. Així que ens fem nostra una expressió que és una traducció mal feta del castellà, aquesta llengua que a Catalunya tant trepitgem i censurem. Ja fa temps que m'emprenyo amb els anuncis que surten a TV3 (l'única gran que emet en català, clar). Molts són directament en castellà, sense anar més lluny l'anunci de Mafre, on surt Rafa Nadal parlant en castellà. Però encara trobo pitjor les traduccions esperpèntiques del castellà, trepitjant de manera escandalosa, sense cap mirament i amb la permissivitat de TV3. Exemples: la botiga Media Markt és especialista en aquests temes. Des del "jo no sóc tonto", traducció del "yo no soy tonto", fins al malsonant "dona't el gustàs" (errrr) com a traducció de "date el gustazo". Si una cosa vaig aprendre d'una profe de català que vaig tenir a COU és que el qualificatiu de garrepes dels catalans és més que justificat perquè els catalans mai donen, sempre fan!!. Fa uns mesos, merda, no el recordo per més que hi penso, un altre anunci, aquest cop dels ous kinder, en deixava anar una que també deu n'hi do (Jordi, el recordes? El vàrem estar comentant!). Però ara ha arribat Leroy Merlin que per seguir la conya castellana utilitza l'expressió escrita "Ya que" i la traducció oral en català, que no l'han fet escrita, és "Ia ca".

Mireu, n'estic més que farta de que se'n riguin d'aquesta manera de la nostra llengua, que la trepitgin i embrutin sense cap mena de respecte. TV3 hauria de ser molt més curosa i fer un filtre lingüístic també dels anuncis. És que si aquestes han de ser les expressions que els catalans hem de fer-nos nostres prefereixo que siguin en castellà, així sé que l'anunci és en castellà i no m'enganyaran quan utilitzin l'expressió en castalà.

Recordeu la Norma? Va fer molt bona feina fa uns quants anys. "El català, cosa de tots" aquest era el lema. De tots, i això inclou també els que fan els anuncis.

Senyors publicistes, doneu-me el gustàs de veure retirats els vostres anuncis ya que sembla que no ho haveu vist que jo no sóc tonto.


Comentaris

Dessmond ha dit…
TV3 s'ha lliurat a la causa de la crosta. De la crosta espanyolista. Aquest és el drama.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.