Arbre de Nadal, de plàstic o natural?

Normalment combrego amb tot el que es diu i es recomana des de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet. Però aquests dies, i no és la primera vegada que ho sento, es demana una cosa amb la que discrepo. S’incita a la gent a comprar arbres de Nadal de plàstic enlloc d’arbres vius. La idea d’adquirir una cosa que no es llença i es pot reutilitzar és correcte però no deixa de ser que es prioritza un estri de plàstic.

La meva visió és una altra. De moment, el millor seria no tenir arbre de Nadal a casa però hi ha massa influència externa per eradicar aquesta tradició. A tothom li agrada tenir un avet però es pot decorar altres plantes, des d’un ficus que es tingui al menjador de casa a un boix, una alzina... Però, fins i tot, si el que es vol és un avet jo no optaria pel de plàstic. Avui dia els avets que es compren no s’han talat pas al bosc, són avets que provenen de viver, comparable a comprar geranis o flor de temporada, és a dir, plantes que quan acaba l’estiu es substitueixen per unes altres. Per què no es fa la mateixa campanya en contra de la planta de Nadal, la Ponsètia, que tampoc és una tradició catalana, ve de no sé on i l’origen i final d’aquesta planta és el mateix?. Poques ponsèties arriben al Nadal següent i també es llencen.

Jo optaria per un compostatge d’aquests arbres. Compres una planta que ni tan sols la venen amb arrel, que serveix de decoració, igual que una planta de temporada o un ram de flors, i quan aquest s’asseca o ja no el vols es porta a compostar. L’Ajuntament de Barcelona té repartits per tota la ciutat durant el mes de gener uns contenidors especials per als arbres de Nadal. Després en fa compostatge i inclús és possible que aquest mateix adob serveixi per reproduir més avets per a l’any vinent. Pensem que això mou un negoci equiparable a qualsevol producte d’una floristeria o un centre de jardineria. L’arbre de plàstic no deixarà de ser, tard o d’hora, un residu que anirà molt probablement a l’abocador, que no es podrà reciclar i que per a fabricar-lo s’han utilitzat derivats del petroli. I quasi segur que els fabriquen fora del país, amb el conseqüent consum energètic que comporta el fer-lo arribar a les nostres cases.

És admirable la feina de conscienciació ciutadana que es fa des de la Mancomunitat d’Escombraries i els magnífics resultats que s'aconsegueixen. Jo els felicito des d’aquí però en aquest aspecte no hi estic d’acord.


Comentaris

Salvador ha dit…
Conrear arbres disminueix la quantitat a l'atmosfera del gas d'efecte hivernacle CO2. Fabricar arbres de plàstic l'augmenta.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.