"Polvorons" o "Mantecados"



Per aquestes dates no podia faltar alguna recepta de cuina. Durant aquests dies el que em demanen a casa són els "polvorons". La recepta la vaig treure del llibre "Cuinar és fàcil", de la Montserrat Seguí però amb el temps he anat fent alguna variant. Jo més aviat diria que són "mantecados" i no "polvorons". No són dolços catalans i, per tant, els conservo el nom original, més que res perquè no sé pas com traduir-los!. Com tot el que es menja en aquestes dates, calories un munt.

Els ingredients:
100 g de llard.
100 g d'ametlla torrada.
200 g de farina.
75 g de sucre.
La clara d'un ou.
Ratlladura d'una llimona (o si ho preferiu, taronja)
Una culleradeta de llevat en pols.
Canyella.
Sucre en pols.
Paper de seda de colors.
Opcional: cacau en pols, xocolata de cobertura, licor, coco, ametlla a trossets...

Primer triturem les ametlles amb la picadora fins que ens queda una pasta d'ametlla oliosa. Després agafem la farina, en fem una muntanya al taulell de la cuina i fem un forat al mig amb les mans. Al forat hi tirem la clara d'ou, les ametlles triturades, el sucre, el llevat en pols, una mica de canyella (depenent de si us agrada molt o no) i la ratlladura de llimona o taronja. A més, si voleu fer-ne alguna varietat és el moment de posar-hi coco, cacau en pols, un rajolí de licor, ametlles a trossos... I ja és el moment de començar a fer la massa. Comencem amb una forquilla per anar xafant el llard i fer la primera barreja. A continuació comencem a amassar amb les mans. Un consell, fora anells, polseres, rellotges... si no voleu que us quedin plens de pasta!! Primer sembla que allò no es convertirà mai en una bola tova i compacta però de mica en mica tot es va lligant i acabem tenint una cosa similar a una bola de plastilina. L'hem de poder tirar al taulell i que no s'enganxi. És divertit jugar-hi una mica i, de pas, deixar-hi les tensions acumulades! Patacada per aquí, patacada per allà. I la massa es va estovant, estovant... Ara és l'hora de començar a fer els pastissets.

Agafem la massa, l'estirem amb un corró sobre el taulell de la cuina i anem fent els "mantecados". És divertit fer formes diferents. Podeu comprar motllos de diferents figures. Si teniu nens és possible que en tinguin en algun joc de plastilina. Aprofiteu-los! Nosaltres fem tres tipus de figures: estrelles, cors i arbres de Nadal, són els motllos que tenim... Quan traieu cada figura, la massa que queda la torneu a estirar amb el corró i així fins que ens quedem sense massa. És preferible que la pasta no sigui massa fina, uns 2 cm de gruix, sinó es cremen i es trenquen. Tenim preparada una safata untada amb mantega i farina per sobre perquè no s'enganxin. Hi posem les figuretes deixant una mica d'espai entre elles perquè creixeran una mica. A mi me'n surten més de cinquanta, depèn del gruix. Ho posem al forn, una mitja horeta a 180ºC. El temps és una mica relatiu, depèn de cada forn, així que el millor és treure'ls quan veieu que algun comença a daurar-se per les puntes.



Quan ja estan, es treu la safata del forn i es deixen refredar una estona. Seguidament hi tirem sucre en pols per sobre, com si nevés, o bé ho cobrim amb xocolata de cobertura. Retallem trossets de paper de seda de diferents colors i emboliquem cadascun fent una espècie de llaç. Les puntes les podem retallar fent un serrell. Nosaltres els emboliquem per formes i colors: les estrelles de groc, els arbres de verd i els cors de vermell.



I res, a menjar. Ja hem passat algunes de les menges però encara som a temps de fer alguns "mantecados". I prepareu-vos, perquè si agraden no donareu a l'abast de fer una tongada darrera l'altra!.

Bon profit!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

Avui és l'aniversari de...