L'ossa ferotge

A Andorra hi ha una història que s'ha convertit en tradició i es representa popularment per Carnaval. Es tracta de l'Ossa d'Encamp. En aquesta història es presenta l'ossa com un animal temible, cruel, molt perillós i que ataca l'home sense miraments. La població li té pànic fins que el gran heroi, el caçador, la mata a trets i tot el poble ho celebra de la millor manera. La gent venera el caçador perquè ha matat l'ossa.

Han passat els anys i l'ós ha tornat als Pirineus però no tothom ho veu bé i no només això, encara hi ha gent que el continua considerant un animal temible, molt perillós i que ha de desaparèixer del lloc que un dia va ser el seu. Tot i que es fan campanyes per presentar l'ós d'una altra manera, com un animal que s'ha de respectar, que té un paper important en l'ecosistema d'alta muntanya per la manca de grans depredadors i perquè no es va extingir de forma natural sinó perquè l'home va decidir fer-lo fora del seu hàbitat, a la vall d'Aran, a un sector de la població no els fa gens de gràcia, per no dir que els causa repugnància. Els ramaders temen pels seus ramats però sembla que aquesta qüestió es troba força controlada. Els caçadors tampoc volen l'ós però no entenc per què, és que els pren les seves preses?, no sé. A mi, ho haig de reconèixer, aquest col·lectiu, sobretot el de caire esportiu, no me'n fa tampoc de gràcia, però gens ni mica. I a la vall d'Aran hi tenen un pes social força important, com a Andorra.

Curiosament, la història de l'óssa d'Encamp sembla cobrar vida. L'óssa i el caçador s'han tornat a trobar però aquest cop l'animal ha tingut més sort, tan sols se la farà fora de casa seva. I jo em pregunto, l'óssa ataca un caçador? Precisament, un caçador? En dotze anys no ha atacat cap excursionista, ni s'ha menjat cap pastor, ni cap nen. No, tothom que ha tingut la sort, per mi és una sort, de topar amb l'ós ha constatat que l'animal fuig davant la presència humana. I doncs, què ha passat? La meva sospita és que si vas pel bosc amb gossos bordant, fotent trets a tort i dret i cridant com un histèric l'animal amb raó s'espanta. I si es troba en mig del merder es defensa com pot. Ha matat? No, mira em sap greu per la ferida del caçador però l'animal també té tot el dret de defensar-se si se sent amenaçat. I què voleu que us digui, jo també he passat por al bosc, també m'he sentit amenaçada, també he fugit, però no per la presència de l'ós sinó dels caçadors. Qui s'atreveix a passejar per les muntanyes durant la setmana de caça de l'isard a Andorra o quan hi ha batudes de senglar?. Doncs jo no. I no seria la primera vegada que un caçador ha confós un boletaire amb un senglar i li ha fotut un tret. Aquest caçador també se'l considera el pitjor animal de la terra i que s'ha de liquidar? No, es considera un simple accident i prou.

El caçador ferit parlava per la ràdio tot indignat, "jo ja ho deia que això passaria algun dia i que aquests animals són perillosos. A la zona on em va atacar hi jugaven uns nens fa uns dies. Els podia haver matat" Però què és això!!! El conte de la Caputxeta vermella!!?? I el síndic de la vall d'Aran exigeix a la Generalitat que tregui els óssos del seu territori. I què fem, acordonem la vall d'Aran? Posats a fer, tampoc hi deixaria entrar turistes que malmeten la muntanya, màquines excavadores, constructores d'urbanitzacions i preses per abastir-les d'aigua (en parlarem un dia de la destrossa de la vall de Ruda).

Avui han fet una batuda per capturar l'óssa i treure-la de la vall. Mira, no hi ha dret però en aquests moments crec que és el millor per ella sinó sí que acabarà com la pobra óssa d'Encamp. La venjança dels caçadors no es faria esperar. Ara, la notícia tal com la varen donar a TV3 és per enrabiar-se. La volen capturar per veure què la va portar a mostrar un comportament aberrant. Aberrant??!! Defensar-te quan t'atemoren, et sents acorralada i morta de por?? Per mi, i ara algú s'emprenyarà, el comportament aberrant el té algú que gaudeix matant animals pel simple plaer de matar i emportar-se a casa la peça com a trofeu, ni tan sols per menjar. Ja em direu si això és un comportament massa normal!!

Hi ha certs col·lectius que han guanyat una bona partida, han aconseguit el que fa anys desitjaven: posar la població en contra d'aquest animal, atemorir-la i fer fora, com a mínim un exemplar, l'ós de les seves terres. I ara ells tornen a ser els únic amos i senyors de les muntanyes araneses i ves que això no s'estengui per la resta del Pirineu. Sap greu pel caçador ferit però en el fons segur que molts estan la mar de contents de que això hagi succeït i lamenten que no hagi passat abans.

Jo continuaré amb el desig contrari del d'aquesta gent, topar amb l'ós algun dia. Petjades ja n'he trobat, ara m'agradaria poder observar-lo i admirar-lo, això sí amb tot el respecte que em mereix al igual que tots els éssers vius que ensopegui per aquests indrets.
Comentaris

Joan deu Peiroton ha dit…
Núria, tens tota la raó.
Els accidents de batuda son freqüents. Impliquen porcs senglars, cérvols i adhuc cabirols. Poden ser greus i adhuc mortals. Que jo sapiga, ningu no va demanar que es retirin els porcs senglars dels Pirineu, malgrat el nombre d'accidents causat per aquesta espècie. L'únic problema que tenen: no tenen dret de caçar ósses
Ah, se m'havia oblidat un tipus d'accident que encontrem a les batudes, a cops greu: un èsser humà ferit per un caçaire. Que l'essèr huma sigui un altre caçaire no cànvia res. Potser la tenim la nostra solució: impedir la caça de batuda que no sigui enquadrada per professionals de la Natura, forabandir els caçaires "esportius" del Pirineu. Que deixin els gossos a casa i que s'armin de càmeres en lloc d'escopetes. Què et semblaria? A mi, molt bé.
merike ha dit…
A 60-80 óssos se'ls disparen tots els anys a Finlàndia. Malgrat això hi ha més i més d'ells.
Trobo indignant l'espectacle patètic i mediàtic que han muntat per un incident molt discutible. Jo estic fart d'anar per la muntanya i mai no m'he trobat llops ni óssos. I altres milers de persones, el mateix. Si la gent no anés a la muntanya a fer segons què, no es buscaria problemes. Es pensen que és una mena de parc temàtic i que no hi ha riscos.

L'altre dia un caçador va ferir d'un tret un boletaire. Exigeixo que es retirin tots els caçadors de les muntanyes per evitar que es repeteixi l'incident. A què no ho faran? Doncs que s'apliquin la lliçó!
ÀLEX CULLA ha dit…
No tinc dades, però algun periodista que escrigui als diaris o per la tele podria investigar quanta gent ha estat ferida o inclús morta per trets accidentals de caçadors als últims anys. Jo en recordo alguns casos en uns anys i aquí no passa res, no s'ha fet cap batuda per "capturar" els caçadors i treure'ls del paratges on cacen com volen fer amb la óssa. A altres indrets és un valor afegit el que els paratges naturals vagin recuperant especies expulsades per l'home, però sembla que aquí només interessen les pistes d'esquí, els esports d'aventura i els caçadors. Una manera molt millor de capturar animals és amb la càmera fotogràfica en comptes de la escopeta, i a més també podem penjar la fotografia a la paret del menjador, en contes de penjar el cap d'un cadaver.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.