Les valls d'Andorra I

Això d’escriure em costa últimament. És que no paro, muntanya amunt, muntanya avall. Però val la pena poder ser-hi. Aquest any, gràcies al que ha plogut està tot molt verd i els prats plens de flors. I si pugem una mica, en llocs on no hi toca el sol hi ha quedat la neu, i dubto que es fongui veient les dates en que estem.

Aquests dies he passejat força per Andorra: la vall d’Ensagents, les Agols, la vall d’Incles i la vall de Ransol. I no sé què dir, en quina d’elles he trobat coses millors. Segurament a la vall d’Incles. Si no la coneixeu, la vall d’Incles és una de les valls més belles d’Andorra en aquesta època però molt castigada per la descontrolada construcció d’edificis d’apartaments que entren sense fre cap a dins la vall. Es troba situada a la parròquia de Canillo, just passat el poble del Tarter, anant cap a França. Al final de la vall es pot seguir pujant cap a molts punts que tenen en comú l’arribada a un estany: Juclar, Siscaró, Cabanasorda, port d’Incles (frontera amb França i estany d’Argent). Però aquest cop no he anat pas tant amunt. Tan sols ha fet falta endinsar-se una mica per la vall i trobar tots els prats ben florits i, el més espectacular, tots plens de lliris dels pirineus (Iris xiphioides), ben blaus que contrastaven amb el groc de les gencianes (Gentiana lutea) i el verd del prat. El millor de les plantes és que encara que hi hagi molta gent o xivarri allà estan. Anar a escoltar ocells és una altra cosa. Ara n’hi ha molta de gent, massa potser. És lògic, és un lloc totalment accessible amb el cotxe i hi ha moltes excursions per fer. El que sobta més és el tipus de gent que hi trobes: europeus, sobretot francesos i holandesos, en grups de cinc o sis, ja grans o famílies amb nens. Tinc la sensació de traslladar-me a un altre país. També hi ha cotxes amb matrícula espanyola i, curiosament, algun d’andorrà. Com passa sovint, el que es té a casa ho valoren més els de fora (jo no he pujat mai a la Sagrada Família!!).

Per a que us en feu una idea de l'espectacle. Avui poso tan sols fotos del lliri del Pirineus (Iris xiphioides) però aquests dies intentaré anar penjant més fotos de les flors que he anat veient.

Comentaris

Salvador ha dit…
El què s'està fent amb la Vall d'Incles és un crim, com a molts altres llocs d'Andorra.
Sabies que a l'entrada de la vall hi havia una morrena resta de les glaciacions? Fa uns sis o set anys es van anar emportant les pedres grosses una per una amb un helicòpter i ara hi van construint.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.