Esclat de colors, primavera viva

Aquesta última setmana, com a mínim hem pogut sortir algun dia a prendre el solet i la fresca, combinant també aigua i nevadeta. I això m’ha fet veure que ens estem perdent una muntanya esplendorosa, verda, humida. I un esclat de flors que per l’època de l’any en que estem denota una mandra intensa a sortir. I no m’estranya, fa fred i encara hi molta neu a no molta alçada.
Fa una setmana vaig ser a la Vall del Madriu, més concretament seguint el riu de Perafita amunt. Vàrem anar amb els nois de l’escola a fer un taller de plantes medicinals. Va ser força profitós però el millor de tot, per mi, va ser poder veure amb quina força baixava el riu de Perafita (a sota) i el Madriu (a dalt). Com poques vegades es recorda. Qui ens havia de dir fa uns tres mesos que tindríem ara aquests paisatges.

De les plantes que ja han florit vàrem poder gaudir d’algun prat de grandalles (Narcissus poeticus), un munt de Primaveres (Primula veris) i de Caltes (Caltha palustris).

Baixant, un peu de rata inclòs.

El dissabte passat, amb força mono de muntanya vaig anar amb una amiga, l’Eva, cap a la Vall d’Incles. Volíem pujar amunt, molt amunt, cap el Pic d’Anrodat però ja enfilant des de Canillo cap a Incles vem veure que la cosa no pintava massa bé, núvols i molt neu encara. Així que ens vàrem decidir per fer una cosa senzilleta i tiràrem cap a Juclar. 7 de juny? Doncs ningú ho diria, temperatura rondant els 0 graus no encara a 2000 metres. Com a tot arreu aigua, molta aigua i també neu, molta neu, en alguna zona obaga amb gruixos de més d’un metre. Fins hi tot va estar una bona estona caient volvetes de neu. Així es presentava el pic de Juclar, amb un núvol que ja ens indicava que no era aigua el que deixava anar.

Cap el sud el panorama era molt diferent.

I les Soldanelles ( Soldanella alpina) començant a treure el nas.

I les orquídies, pintant de groc i grana els prats.

Vem poder arribar fins el refugi de Juclar, que encara no està arreglat i tinc els meus dubtes de que estigui en condicions per aquest estiu. El llac gran de Juclar encara totalment gelat. Més amunt ja no vem tirar, ens hauríem d’haver portat les raquetes!.

A la baixada vàrem aprofitar per fer una paradeta en una zona plena de narcisos de muntanya (Narcissus pseudonarcissus), segons m’han dit avui, la gent de Canillo els anomena narcisos de Soldeu. I, la veritat, goig en fan molt, com petits Sols sortint entre l’herba verda. Aquí en teniu algun exemplar.

L’endemà, diumenge feia un Sol radiant i a quarts de vuit ja era a Aravell per fer el transecte del projecte SOCC que em faltava. El paisatge totalment diferent del dels dies anteriors, molt més mediterrani però també verd, molt verd i amb uns colors increïbles. I els ocells incansables feien adornar-te que de vida la muntanya ara n’és plena. Llàstima que no portava la càmera perquè valia la pena però a la tornada la tasca va ser recol·lectora. Rams de farigola florida i espígol per assecar i fer-ne poms olorosos més endavant. I alguna margarida per donar una mica de vida a la casa.

Com a mínim, aquesta vegada ha estat al revés, pluja durant la setmana i solet el cap de setmana. Al final resultarà que això de Sant Pere regalat era veritat. Sort que dels 40 dies de pluja ja en queden pocs i la coca de Sant Joan no caldrà menjar-la en remull o emblanquinada.


Comentaris

... RETRAT ha dit…
Que no dorms, o què? Gràcies per recordar-nos com n'és de maca la natura. La tenim a tocar, però sovint no la veiem.

Jordi Dalmau i Ausàs
Hola!

Tens unes fotos precioses de flora. A mi també m'agrada molt.

Per si t'interessa, hi ha un grup de persones que estem fent enguany unes sortides per fotografiar la flora de la Cerdanya, visitant diferents ambients en diferents dates.

Si t'interessa apuntar-te a alguna d'elles, només cal que m'ho diguis.

El meu mail és:

yarhel@cyberdark.net


Salutacions cordials.

Enric Quílez
merike ha dit…
Hola Núria, també hem portat Caltha palustris a Finlàndia! Floreix a finals de maig. Te desitjo un estiu bonic! Consideracions!

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.