Uns dies a La Camarga

Aquests dies hem estat a la Camarga, gran zona d’aiguamolls que es forma a la desembocadura del Roine. Si, el riu aquest que alguns miren esperançats per poder portar aigua a Barcelona.

És un lloc fascinant per molts motius. Primer de tot, és una de les reserves de fauna d’aiguamoll més important d’Europa, especialment ornitològica. Després, el contrast de colors val molt la pena. A cada moment del dia hi ha una llum diferent i la visió del paisatge canvia completament, des de la sortida del sol, fins a la posta i les nits estrellades. La Camarga és una zona ventosa per la seva orografia. Bufa la tramuntana de valent i això fa que el cel sigui sempre clar, d’un blau intens.

Hem anat amb els nens, la Laia de set i en Quim d’onze anys. Lloc ideal per anar en bicicleta, si el vent t’ho permet. La Laia comença a distingir algun ocell i en Quim ja és tot un expert però la il·lusió per veure espècies remarcables li fa perdre una mica la objectivitat.

Aquí va la llista de tot el què hem vist, amb alguna foto d’exemple. La càmera és molt simple i el zoom molt pobre, tot i així encara n’he tret prou profit. Les fotos són de martinet blanc, agró blanc, flamenc i estol de gavina vulgar.


Cabussó emplomallat (Podiceps cristatus)

Corb Marí Gros (Phalacrocorax carbo)

Martinet blanc (Egretta garzetta)

Agró blanc (Egretta alba)

Bernat pescaire (Ardea cinerea)

Cigonya blanca (Ciconia ciconia)

Flamenc (Phoenicopterus ruber)

Anec blanc (Tadorna tadorna)

Ànec Collverd (Anas platyrhynchos)

Ànec Cullerot (Anas clypeata)

Xarxet comú (Anas crecca)

Xarrasclet (Anas querquedula)

Morell de plomall (Aythya fuligula)

Milà negre (Milvus migrans)

Arpella pàl·lida (Circus cyaneus)

Arpella Vulgar (Circus aeruginosus)

Àguila Marcenca (Circaetus gallicus)

Xoriguer Comú (Falco tinnunculus)

Polla d’aigua (Gallinula chloropus)

Fotja Vulgar (Fulica atra)

Cames Llargues (Himantopus himantopus)

Territ (Calidris sp.)

Gamba Roja Vulgar (Tringa totanus)

Xivitona (Actitis hypoleucos)

Gavina Vulgar (Larus ridibundus)

Gavià Argentat (Larus cachinnans)

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Rossinyol (Luscinia megarhinchos)

Rossinyol bord (Cettia cetti)

Boscarla d’Aigua (Acrocephalus paludicola) (1r cop!)

Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)

Mallarenga de Bigotis (Panurus biarmicus) (2n cop!)

Garsa (Pica pica)

Gralla (Corvus monedula)

Cornella (Corvus corone)

Pardal comú (Passer domesticus)

D’altres vertebrats típics de La Camarga són la reineta (foto), la tortuga d’aigua i el coipú, una espècie de castor petit que va colonitzar fa uns anys tota la zona. Hi havia granges de coipús per fer abrics de pell i quan van tancar-les alguns exemplars de coipú es van escapar i ho van tenir molt fàcil per reproduir-se i convertir-se en un emblema de La Camarga juntament amb el flamenc. I no ens hem d'oblidar dels cavalls blancs i els toros.

La Camarga també és rica en plantes. Hi ha una varietat típica d’aiguamolls que comporta els canyissars, l’estepa i les dunes. Són plantes que aguanten condicions molt dures com són el vent i la salinitat. Per tant, tenen les fulles molt petites i piloses per perdre el mínim d'aigua, les tiges molt dures i molt poca alçada. A la foto n'hi ha un exemple.

Les llacunes no estan molt plenes d’aigua, què passarà si ens emportem l’aigua cap a Barcelona?. No tinc molt estudiada la conca hidrogràfica del Roine però sospito que els efectes que tindria un transvasament seria similar al de l’Ebre. Els arrossars i tota la zona d’aiguamoll del delta en sortirien perjudicats. Així està alguna de les llacunes, l’aigua és força lluny dels límits que ocupa en condicions més plujoses.

La tornada ens va deixar una sorpresa final. Per arribar a La Seu passem pel Conflent i entrem a Catalunya per La Cerdanya. Aquest és el paisatge que ens varem trobar al canviar de vessant pirinenca.

Al contrast de colors de La Camarga li faltava el blanc de la neu. Tot perfecte. Per tornar-hi.

Comentaris

merike ha dit…
Quina àrea tan meravellosa això és per a ocells!

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.