Pla Nacional Contra la Drogodependència

Educació - Publicat per nuriatomas @ 00:12

Durant aquesta setmana he estat fent un curs sobre el programa Órdago, un projecte creat a Euskadi que lluita contra la drogodependència en els adolescents. Com a ensenyant i professora de ciències hi crec molt en aquests programes. Cal que els adolescents estiguin informats sobre les conseqüències de consumir drogues, sobretot tabac i alcohol que són les drogues que prendran majoritàriament en aquesta edat. Aquest programa no enfoca el tractament de la drogodependència només des de la vessant informativa sinó també donar estratègies als nois i noies per saber dir no, per aconseguir ser un mateix sense que els altres decideixin per ells. Bàsicament, preparar els nois i noies per a que prenguin les seves pròpies decisions a partir dels coneixements que se'ls trameten.

Però no tot és tan bonic. Jo, al menys, tinc la sensació d'anar a contracorrent i d'estar fent una feina que per una altra banda se m'està trepitjant. Per què? Doncs perquè l'entorn social, econòmic i polític a Andorra no ajuda. És molt decebedor veure que mentre des de l'escola es lluita per dur a terme un projecte tant important i complex, des del carrer es fa una apologia constant al consum d'aquestes dues drogues: tabac i alcohol. A Andorra no està prohibida la publicitat d'aquestes drogues, les trobem en grans tanques publicitàries. Quan s'entra en un supermercat o es passeja per les avingudes del país els aparadors són plens de piles de cartrons de tabac, grans estibes d'aquest producte a l'abast de tothom. I en una altra secció però igualment cridanera hi trobem la col·lecció de tot tipus d'alcohol. I la raó és prou clara, la producció i venda d'aquests productes és una de les principals fonts econòmiques del país.

Llavors, té cap sentit l'esforç que dediquem des de l'escola a minimitzar el consum de drogues en els joves? Què hem de pretendre, que entrin en un supermercat o passegin pel carrer amb els ulls tancats? En aquesta edat és molt difícil que el seu sentit crític estigui prou desenvolupat com per no fer cas de la publicitat o d'anar a contracorrent de la resta de la societat que incita a crits el consum d'aquestes drogues.

Els Pla Nacional Contra la Drogodependència és un projecte de país molt important i encara més quan es treballa en edats compreses entre 12 i 18 anys però no pot anar sol, necessita del recolzament unànime de tots els àmbits de la societat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.