Naturlàndia i La Rabassa

Natura - Publicat per nuriatomas @ 20:50

La Rabassa és un dels indrets d'Andorra que encara es conserven més o menys verges. Al hivern s'hi practica l'esquí de fons i poca cosa més. A l'estiu es pot gaudir d'un paratge d'allò més fascinant. Però això està a punt de canviar. Està previst, i ja han començat, construir-hi un parc temàtic anomenat "Naturlàndia".

Aquest ocupa una superfície de 337 hectàrees a més de 2000 metres d'alçada. En aquest espai s'hi encabiran:

  • El camp de tir (on s'hi practica encara el tir al colom, a part d'utilitzar perdigons de plom).
  • El parc de visió.
  • El parc temàtic del planell de la Rabassa.
  • El Refugi-centre esportiu en alçada.
  • La zona de multi activitats i pistes d'esquí de fons.

Tot aquest espai ha d'estar connectat amb la població de Sant Julià de Lòria per un telecabina amb parada al camp de tir i al planell de la Rabassa.

Al parc de visió s'està construint el Tobotronc, un enginy de metall per on han de circular unes vagonetes tipus Indiana Jones pel mig del bosc. Per això s'ha talat part dels arbres per poder-hi fer passar la via del tobogan.


El parc temàtic tindrà una gran plaça central i vol ser un indret per descobrir la fauna i la flora d'Andorra. A la Rabassa es pot gaudir de la fauna i la flora sense haver de muntar un parc temàtic, d'aquesta manera veurem els animals i les plantes en grans panells il·lustrats però no en veurem ni un en el seu hàbitat natural com es podia fer fins ara.

Un parc d'aventura amb tot tipus de jocs. Això sí, molt segurs. Així, els nens i no tan nens podran pujar per cordes i tobogans sense por de fer-se mal. Tot mastegat, sense deixar-se portar per la imaginació.

L'espai "pastoralisme" inclourà una borda, orris i un tancat per a fer-hi exhibicions de gossos d'atura. Millor passejar-se per les muntanyes on encara hi podem trobar els ramats amb els seus corresponents gossos d'atura. I l'exhibició de treball serà la mateixa.

Un parc zoològic, aquest terme no s'utilitza en cap moment, però ho és en tot el seu esplendor. S'hi podran observar els animals que habiten en aquest entorn: llops, ossos, marmotes, llúdrigues, rapinyaires...

Ah, això sí, amb tota la seguretat de que l'ós no et mossegarà o el voltor no se t'emportarà la criatura. I, sobretot, compte amb l'atac de les marmotes! Per què tancar-los? És molt més fascinant poder descobrir-los mentre recorres les muntanyes. Bé, el llop i l'ós potser costarà una mica més però espero trobar-me'ls algun dia... I els rapinyaires ens faran una exhibició de vol en un amfiteatre construït de 1000 places. Bé, pujant a Lletó durant el projecte del Migracadí o el Pernis l'exhibició de vol crec que ha estat prou grata, això sí, a Naturlàndia seguiran el fil musical per mostrar-nos un vol més harmònic. Ja deia jo que em faltava alguna cosa...

I pels més esportistes, unes grans instal·lacions amb vista panoràmica per posar-se en forma. I córrer per la muntanya no és suficient? De tant en tant es pot parar per gaudir del paisatge!

Es preveu la visita de 100.000 persones anuals. Visca el turisme de masses! Es veu que anar de compres ja és avorrit. Se'ls ha de fer anar cap algun altre lloc.

Tot això finançat amb inversions privades, així que el poble lauredià en veurà poc dels beneficis. I si el negoci no va bé, tanquem la paradeta i el monstre queda allà seguint un llarg progrés de degradació.

Però alguns habitants del país, i sobretot de la parròquia de Sant Julià no ho veuen amb bons ulls i han muntat una plataforma per parar el projecte. Creuen que no ho tenen tot perdut encara que les obres de destrucció del terreny avancen vertiginosament. Jo els dono tot el meu recolzament. Si els voleu conèixer més a fons podeu visitar el seu web www.amicsdelarabassa.org . Com més gent tingui ganes de defensar La Rabassa més força es tindrà per aturar aquest projecte i molts dels que vinguin al darrera.

Comentaris

Anònim ha dit…
ET felicito. No es pot explicar millor el contrasentit.

Entrades populars d'aquest blog

Jo també vull trempar!! (no apte per a menors de 18 anys)

La ruta dels càtars. De la Seu a Mirepoix.